Poppen: Jan Klaassen, Katrijn, bakker, muis
Decor: Straat
Spullen: Zakje koekjes

Katrijn is aan het poetsen, geeft Jan opdracht een brood te gaan halen bij bakker Boterbast. Jan gaat op weg, maakt een praatje met de kinderen.

Hij komt bij de bakkerij, maar de bakker kan hem geen brood verkopen, er zitten allemaal gaten in. Er zijn muizen in de bakkerij. Bakker Boterbast heeft al van alles geprobeerd: muizenval, een kat, gifkorrels, maar niets helpt. Jan vraagt of hij al eens met de muizen gepraat heeft? Nee, dat kan toch niet, muizen kunnen niet praten. Maar Jan Klaassen kan wel met dieren praten.

Jan gaat het proberen. Hij roept het muisje en na een poosje verschijnt er voorzichtig eentje, die eerst een soort verstoppertje met Jan speelt. Maar uiteindelijk komt het toch tot een gesprek: Het muisje is pas vader geworden en heeft wel zeven jongen te voeden. Jan legt uit dat het voor de bakker niet erg goed uitkomt als er van alle broden gesnoept wordt. Kunnen we niet iets afspreken?

OK: als de bakker nou elke dag wat brood of koek overhoudt en daar een speciaal plekje voor gezocht wordt? Jan gaat het vragen aan bakker Boterbast.

Bakker Boterbast vindt het een prima idee. Er blijft altijd wel wat over. De bakker zal het bewaren voor de muizen.

De volgende dag komt Jan nog een kijkje nemen, alles gaat naar tevredenheid. Als dank krijgt Jan Klaassen een zakje koekjes van de bakker.

jan_klaassenbakkermuis