Poppen: Jan Klaassen, Katrijn en  de koning
Decor: Een straat
Spullen: Een fleurige ketting, vlinder op een stokje, gouden ketting

Katrijn heeft een mooie ketting gemaakt, speciaal voor Jan Klaassen. Jan bedankt haar maar is er niet gelukkig mee, wat moet hij nou met een ketting? Katrijn gaat weg. Jan beklaagt zich bij de kinderen en legt de ketting even neer.
Dan wordt Jan afgeleid door een vlinder en gaat er achteraan.

Daar loopt de koning, statig door de straat. Dan ziet hij de ketting, dat is een mooie! Hij vertelt dat de koningin alleen maar gouden sieraden heeft, dat is wel deftig, maar deze is zo fleurig en vrolijk! De koning neemt hem mee. De koning vraagt of dat wel goed is of weten de kinderen soms van wie die ketting is? Ze leggen het uit. De koning heeft een idee, als Jan straks komt dan moeten ze hem maar naar het paleis sturen.

Jan komt op en vertelt dat de vlinder weggevlogen is. Dan mist hij de ketting. De kinderen leggen het uit. Jan is wat onzeker, het is toch geen grap, zit zijn haar wel netjes, wat moet je tegen een koning zeggen?

Op naar het paleis. De koning loopt hem al tegemoet. Jan vertelt dat Katrijntje de ketting speciaal voor hem had gemaakt. En dat ze boos zal zijn als de ketting nu al kwijt is. De koning heeft een van de gouden kettingen van de koningin om aan Katrijntje te geven. Dan is Jan blij en gaat naar huis.

Thuis ziet Katrijntje meteen dat de gekleurde ketting weg is. Ze wordt boos en Jan zit een beetje te lachen, Katrijn wordt nog bozer. Als ze de mattenklopper wil gaan halen laat Jan haar de gouden ketting zien. En de complimenten van de koning en de koningin!

katrijnjan_klaassen